Masa Penyediaan: 15 minit Jumlah Hidangan: Untuk 2 orang makan
Resepi
Oleh: Madam Nour
Assalamualaikum
semua yang disayangi..
Pada episod masakan kali ini MADAM nak tunjuk cara-cara untuk buat RESEPI TELUR BUNGKUS RINGKAS & DISUKAI
RAMAI
MEMANG MENJADI GITUU… In shaa Allah sedap...
Ikuti Langkah Madam (In Shaa Allah Berjaya) ;-)
BAHAN-BAHAN YANG DIPERLUKAN IALAH :
- ü Telur – 2-3 biji
- ü Sosej – 2 batang (potong dadu)
- ü Taugeh – 1 mangkuk
- ü Sos tiram – 2 sudu
- ü Penambah perasa – 1 sudu
- ü Garam – secukup rasa
CARA PENYEDIAAN KULIT TELUR BUNGKUS:
- 1. Pecahkan telur, pukul seketika bagi rata.
- 2. Panaskan kuali dengan sedikit minyak. Masukkan telur 1 senduk, jadi kan ia nipis.
- 3. Kemudian, asingkan bahagian kulit telur bungkus ini.
CARA PENYEDIAAN INTI:
- 1. Apabila minyak dah panas, masukkan sosej, sos tiram dan taugeh. Kacau sehingga masak.
- 2. Kemudian tutup api, masukkan garam dan penambah perasa.
CARA PENYEDIAAN TELUR BUNGKUS:
- 1. Masukkan inti ke dalam kulit telur bungkus.
- 2. Kemudian, gulung dengan cantik.
TIPS:
· Gunakan
minyak dengan sedikit sahaja untuk buat telur bungkus kerana ianya akan keras
dan susah untuk digulung bila banyak minyak.
· Juga jangan terlalu tebal sebab nanti susah nak gulung.
Ulasan
Catat Ulasan