Masa Penyediaan: 20 minit Jumlah Hidangan: Untuk 5-6 orang makan
Resepi Oleh: Madam Nour
Assalamualaikum
semua yang disayangi..
Pada episod masakan kali ini MADAM nak tunjuk cara-cara untuk buat RENDANG AYAM BERKUAH PASTI
SEDAP
MEMANG MENJADI GITUU… In shaa Allah sedap...
Ikuti Langkah Madam (In Shaa Allah Berjaya) ;-)
BAHAN-BAHAN YANG DIPERLUKAN IALAH
:
ü
Serbuk kunyit – 2 sudu kecil
ü
Asam keping -2 -3 keping
ü
Garam – secukup rasa
ü
Kerisik – 3 sudu besar
ü
Santan – 1 mangkuk
ü
Ayam -6 ketul
ü
Air Gula Melaka – 3 sudu besar
ü
Daun limau purut – 4-6 helai
ü
Daun kunyit – (dipotong halus)
BAHAN-BAHAN KISAR :
ü
Lengkuas – sebesar ibu jari
ü
Bawang putih – 4 ulas
ü
Bawang merah – 5 ulas
ü
Halia – sebesar ibu jari
ü
Serai – 2 batang
ü
Air – 1/3 cawan
CARA PENYEDIAAN:
1.
Panaskan
minyak telebih dahulu. Kemudia masukkan bahan yang di kisar sehingga berubah
warna bagi memastikan ianya masak.
2.
Kemudian
masukkan 2 sudu kecil serbuk kunyit. Kacau lagi.
3.
Kemudian
masukkan ayam. Kacau lagi.
4.
Kecilkan
api, dan masukkan santan.
5.
Kuatkan
api balik, kemudian masukkan daun limau purut, laun kunyit dan kerisik.
6.
Apabila
dah mendidih, masukkan asam keping.
7.
Tutupkan
api, masukkan air gula Melaka, garam dan penambah perasa. Kacau seketika bagi
rata dan hancur garamnya.
8.
Alhamdulillah
rending ayam dah siap.
TIPS:
· Garam di masukkan last apabila dah tutup api. Bagus untuk kesihatan
Ulasan
Catat Ulasan