Masa Penyediaan: 20 minit Jumlah Hidangan: Untuk 5 orang makan
Resepi Oleh: Madam Nour
Assalamualaikum semua yang
disayangi..
Pada episod masakan kali ini MADAM
nak tunjuk cara-cara untuk buat IKAN
MASAK TEMPOYAK MEMANG MENJADI GITUU … In shaa Allah sedap.. Ikuti Langkah
Madam (In Shaa Allah Berjaya) ;-
BAHAN-BAHAN YANG DIPERLUKAN IALAH:
- ü Ikan kembong– 6 ekor
- ü Sambal / cili padi
- ü Serbuk Kunyit
- ü Tempoyak – 2- 3 sudu besar.
- ü Air
- ü Gula – secukup rasa
- ü Garam – secukup rasa
- ü Penambah perasa – secukup rasa
BAHAN KISAR:
ü *Bawang
putih – 4 ulas (slice)
ü *Bawang
merah - 2 ulas (slice)
ü *Halia
– sebesar ibu jari (julienne / potong panjang nipis)
CARA PENYEDIAAN:
- 1. Apabila kuali dah panas, masukkan bahan-bahan yang dikisar. Goreng sehingga sedikit garing dan berubah warna.
- 2. Kemudian, masukkan 2-3 sudu sambal, masukkan serbuk kunyit, kacau lagi mendidih.
- 3. Masukkan tempoyak, kacau sehingga rata kesemuanya.
- 4. Masukkan air, kacau lagi sehingga mendidih.
- 5. Apabila dah mendidih, masukkan ikan ke dalam kuah tempoyak ini.
- 6. Biarkan seketika sehingga mendidih dan masak.
- 7. Apabila dah masak. Tutup api, kemudian masukkan gula dan garam.
- 8. Alhamdulillah, dah siap ikan tempoyak kta.
TIPS:
- · Kalau nak masukkan bunga gantan dan daun kesum lagi sedap.
- · Kalau nak kuah cair pon boleh, nk pekat pon boleh. Ikut citarasa tuan puan semua
Ulasan
Catat Ulasan