Masa Penyediaan: 20 minit Jumlah Hidangan: Untuk 5 orang makan
Resepi Oleh: Madam Nour
Assalamualaikum semua yang
disayangi..
Pada episod masakan kali ini MADAM nak tunjuk cara-cara untuk buat IKAN GORENG PEDAS MEMANG MENJADI GITUU … In shaa Allah sedap..
Ikuti Langkah
Madam (In Shaa Allah Berjaya) ;-
BAHAN-BAHAN YANG DIPERLUKAN UNTUK IKAN GORENG IALAH:
- ü Ikan kembong – 4 ekor
- ü Serbuk kunyit
- ü Garam
BAHAN-BAHAN YANG DIPERLUKAN UNTUK KUAH PEDAS IALAH:
- ü Bawang besar – 1 labu (potong slice)
- ü Tomato – 1 biji (potong wedges)
- ü Cili giling – 1 senduk
- ü Gula – secukup rasa
- ü Garam – secukup rasa
- ü Penambah perasa – secukup rasa
BAHAN KISAR:
- ü *Bawang putih – 4 ulas
- ü *Bawang merah - 2 ulas
- ü *Halia – sebesar ibu jari
CARA PENYEDIAAN:
- 1. Goreng ikan seperti biasa iaitu goreng dengan garam dan kunyit.
- 2. Apabila kuali dah panas, masukkan bahan yang dkisar. Goreng sehingga sedkit garing dan berubah warna
- 3. Masukkan ciling ciling. Goreng sehingga cili masak dan pecah minyak.
- 4. Apabila dah mendidih dan pecah minyak, masukkan gula. Kacau sehingga gula larut.
- 5. Kemudian masukkan bawang besar. Kacau lagi sehingga bawang garing sedikit.
- 6. Apabila dah masak. Tutup api, kemudian masukkan garam.
- 7. Kemudian, masukkan ikan goreng tadi.
- 8. Hidangkan dalam pinggan. Kemudian letak tomato dan bawang besar ke atasnya.
- 9. Nyummmy..nyummy.. Alhamdulillah ikan goreng pedas kita dah siap.
Ulasan
Catat Ulasan