SUP AYAM DIY KEGEMARAN RAMAI SEDAP MEMANG MELETOOP | DIY CRAFTS | DO IT ...

Masa Penyediaan: 20minit    Jumlah Hidangan: Untuk 5-6 orang makan   
Resepi Oleh: Madam Nour

Assalamualaikum semua yang disayangi..

Pada episod masakan kali ini MADAM nak tunjuk cara-cara untuk buat SUP AYAM PASTI SEDAP MEMANG MENJADI GITUU… In shaa Allah sedap...

Ikuti Langkah Madam (In Shaa Allah Berjaya) ;-)

BAHAN-BAHAN YANG DIPERLUKAN IALAH:

Ayam – ½ ekor (di potong mengikut citarasa)
Bawang besar – ½ labu (di potong slice)
Halia – Sebesar ibu jari (potong slice)
Saleri – 1 batang (potong serong halus-halus)
Tauge – 1 mangkuk
Tomato – 1 biji (dipotong wedges)
Carrot – ½ batang (potong battonet)
*Bawang putih – 4 ulas (potong slice)
*Bawang merah – 4 ulas (potong slice)
**Sup bunjut – 2 bunjut
**Rempah 4sekawan – (bunga cengkih,
bunga lawing, buah pelaga, kulit kayu manis)
Serbuk lada hitam - secubit
Penambah perasa – secukup rasa
Garam – secukup rasa
Air – 1 jug

CARA PENYEDIAAN:

  1. Panaskan minyak telebih dahulu. Kemudian masukkan bahan yang bertanda **, tumis sehingga berubah bentuknya yang semakin kembang dan naik bau.
  2. Kemudian masukkan bahan-bahan yang bertanda * pula. Tumis lagi sehingga naik bau dan berubah
    warna tapi jang bagi hangit tau bawang-bawang tu semua.
  3. Masukkan ayam ke dalam periuk Riino, kemudian masukkan bahan-bahan yang di tumis tadi, bawang
    besar, saleri halia, carrot dan air. Jangan lupa masukkan juga serbuk lada
    hitam.
  4. okay, sekarang kita nak masak. Set kan time untuk chicken.
  5. Bila dah masak, keluarkan wap terlebih dahulu baru buka penutup okay.
  6. Sekarang boleh lah masukkan tomato, garam dan penambah perasa.
  7. Masukkan dalam mangkuk, taburkan daun sup dan bawang goreng juga.
  8. Alhamdulillah sup ayam dah siap. Apa lagi, boleh try 

TIPS:

• Garam di masukkan last apabila dah tutup api. Bagus untuk kesihatan 

Terima Kasih kalian semua..  




Ulasan