SIRA LABU KELANTAN DIY RESEPI LABU KEGEMARAN SEMUA | DIY CRAFTS | DO IT ...

Masa Penyediaan: 2 jam      Jumlah Hidangan: Untuk 5-6 orang makan      

Resepi Oleh: Madam Nour


Assalamualaikum semua yang disayangi.. 

Pada episod masakan kali ini MADAM nak tunjuk cara-cara untuk buat  SIRA LABU PASTI SEDAP MEMANG MENJADI GITUU… In shaa Allah sedap... 


Ikuti Langkah Madam (In Shaa Allah Berjaya) ;-) 


BAHAN-BAHAN YANG DIPERLUKAN IALAH : 

  • ü  Labu – ½ biji
  • ü  Kapur
  • ü  Daun pandan – 2 helai
  • ü  Gula Melaka – 3 ketul yg besar
  • ü  Gula
  • ü  Garam - secubit

CARA PENYEDIAAN: 

  1. 1.       Potong labu berbentuk wedges. Tidak terlalu besar dan tidak terlalu kecil.
  2. 2.       Sapu kapur pada labu. Kemudian biar kan dalam 20 minit.
  3. 3.       Kemudian, basuh labu tadi sehingga bersih. Toskan seketika.
  4. 4.       Masukkan labu, daun pandan, gula Melaka dan garam.
  5. 5.       Kemudian buka api dan tutup kuali @ periuk kita dengan penutup.
  6. 6.       Bila dah berasap buka tengok keadaan labu kita.
  7. 7.       Terbalikkan ke bahagian sebelah lagi agar sira labu kita masak ke dua-dua bahagian.
  8. 8.       Apabila dah mendidih-mendidih, kuah semakin kering, boleh tutupkan api. Alhamdulillah dah masak..

TIPS:

·         Jangan masukkan air okay sebab nanti labu ni akan keluarkan airnya.

·         Make sure kuah tidak terlalu cair dan pekat sangat okay


Ulasan