Masa Penyediaan: 15 minit Jumlah Hidangan: Untuk 2 orang makan
Resepi
Oleh: Madam Nour
Assalamualaikum
semua yang disayangi..
Pada episod masakan kali ini MADAM nak tunjuk cara-cara untuk buat RAHSIA PERAP AYAM GOLEK STYLE KENDURI KAHWIN MEMANG MENJADI GITUU… In shaa
Allah sedap....
Ikuti Langkah Madam (In Shaa Allah Berjaya) ;-)
BAHAN-BAHAN YANG DIPERLUKAN IALAH
:
ü
Ayam – 4 ketul
ü
**Jintan manis – 1 sudu besar
ü
**Jintan putih – 1 sudu besar
ü
**Ketumbar – 1 sudu besar
ü
Penambah perasa – 1 sudu kecil
ü
Garam – secukup rasa
ü
Gula – secukup rasa
BAHAN-BAHAN DIKISAR :
ü
*Serai - 1 batang
ü
*Halia – sebesar ibu jari
ü
*Bawang putih – 3 ulas
ü
*Bawang merah – 2 ulas
CARA PENYEDIAAN:
- 1. Kisar kesemua bahan-bahan bertanda *.
- 2. Tumbuk / kisar bahan-bahan bertanda **.
- 3. Masukkan kesemua bahan-bahan bertanda * dan bahan-bahan bertanda ** ke dalam bekas ayam.
- 4. Masukkan juga penambah perasa, gula dan garam.
- 5. Kemudian, gaul kesemuanya sehingga rata.
- 6. Gula tu make sure larut tidak berpasir-pasir lagi tau.
- 7. Bila dah yakin ok, rasa dah sedap, bole lah wrap kan ayam kita ni.
TIPS:
- · Minimum masa perapan adalah 3 jam. Lagi lama di perap lagi sedap sebab bahan perapan tu akan meresap ke dalam ayam.
Ulasan
Catat Ulasan