Masa Penyediaan: 20 minit Jumlah Hidangan: Untuk 5 orang makan
Resepi Oleh: Madam Nour
Assalamualaikum semua yang
disayangi..
Pada episod masakan kali ini MADAM
nak tunjuk cara-cara untuk buat IKAN
SIAKAP 3 RASA MASAM MANIS MEMANG MENJADI GITUU … In shaa Allah sedap..
Ikuti Langkah Madam (In Shaa Allah Berjaya) ;-
BAHAN-BAHAN YANG DIPERLUKAN IALAH:
- ü Ikan siakap– 1 ekor
- ü Bawang besar – 1 labu (potong dadu)
- ü Tomato – 3 biji (potong dadu)
- ü Timun- 1 batang (potong dadu)
- ü Nanas – 1/3 biji (potong dadu)
- ü Cili giling – 2- 3 senduk
- ü Sos cili– 2- 3 senduk
- ü Serbuk Kunyit – untuk goreng ikan
- ü Gula – secukup rasa
- ü Garam – secukup rasa
- ü Penambah perasa – secukup rasa
BAHAN KISAR:
ü *Bawang
putih – 4 ulas (slice)
ü *Bawang
merah - 2 ulas (slice)
ü *Halia – sebesar ibu jari (julienne / potong panjang nipis)
BAHAN HIASAN:
- ü Daun sup - (potong kecil)
- ü Lemon – (potong nipis)
- ü Daun salad
CARA PENYEDIAAN:
- Gorengkan ikan siakap seperti biasa. (kunyit + garam). Kemudian asingkan.
- Panaskan minyak, kemudian masukkan bahan kisar dan cili giling. Goreng sehingga pecah minyak okay.
- Kemudian, masukkan sos cili, tomato, bawang besar, timun dan nanas yang kita potong dadu tu tadi. Masukkan semangkuk kecik air.
- Setelah mendidih didih, masukkan gula. Kacau manja-manja gitu. Make sure kuah kita x pekas sangat, tak cair sangat.
- Bila dah masak, tutup api. Kemudian kita boleh masukkan garam dan penambah perasa secukup rasa. Kacau bagi rata semuanya.
- Ikan kita dah siap di deko dalam pinggan cantik, tuangkan kuah kat atas ikan. Kemudian taburkan daun sup dan letak juga hirisan lemon ke atas ka. Taraaaaa.. ikan siakap 3 rasa kita dah siap. Alhamdulillah.. In shaa Allah sedap.
TIPS:
- Kalau nak warna kuah putih, Tak nak letakkan sos tiram pon boleh.
- Perah asam limau banyak-banyak untuk bagi masam dan lagi uuuermmm.
- Boleh try
Ulasan
Catat Ulasan