COLEK AYAM STYLE KELANTAN DIY JUADAH KEGEMARAN MOREH | DIY CRAFTS | DO I...

Masa Penyediaan: 20 minit   Jumlah Hidangan: Untuk 5-6 orang makan       

Resepi Oleh: Madam Nour


Assalamualaikum semua yang disayangi.. 


Pada episod masakan kali ini MADAM nak tunjuk cara-cara untuk buat  COLEK AYAM MEMANG MENJADI GITUU… In shaa Allah sedap... 


Ikuti Langkah Madam (In Shaa Allah Berjaya) ;-) 


BAHAN-BAHAN AYAM GORENG YANG DIPERLUKAN IALAH : 

  • ü  Isi ayam – 3-5 ketul (dipotong kecil)
  • ü  Tepung jagung - secukupnya
  • ü  Telur – I biji
  • ü  Penambah perasa – secukup rasa
  • ü  Serbuk lada hitam – 1 sudu kecil

BAHAN-BAHAN YANG DIKISAR

  • ü  *Bawang putih – 3 ulas
  • ü  *Bawang merah – 3 ulas
  • ü  *Halia – sebesar ibu jari

CARA PENYEDIAAN:

  1. 1.       Masukkan seruk lada hitam, penambah perasa, bahan yang dikisar ke dalam ayam.
  2. 2.       Kemudian, gaulkan bagi sekata semuanya.
  3. 3.       Kemudian boleh buat ayam celup tepung iaitu ayam - tepung – telur – tepung.
  4. 4.       Ulang step no 4 sehingga ayam siap di celup semuanya.
  5. 5.       Kemudian gorengkan ayam tersebut.

BAHAN-BAHAN KUAH YANG DIPERLUKAN IALAH : 

  • ü  Bawang putih –  seulas (di chop)
  • ü  Asam jawa – 3-5 sudu besar
  • ü  Air – 1-2 cawan
  • ü  Cuka – 3 sudu besar
  • ü  Cili giling – 2 sudu besar
  • ü  Gula – secukup rasa
  • ü  Garam – secukup rasa
  • ü  Air bancuhan tepung jagung.

CARA PENYEDIAAN: 

  1. 1.       Setelah minyak panas, masukkan bawang putih. Goreng sehngga naik bau.
  2. 2.       Masukkan cili giling. Kacau lagi sehingga sedikit garing.
  3. 3.       Kemudian, masukkan air asam jawa dan cuka. Kacau seketika.
  4. 4.       Apabila kuah dah mendidih, masukkan air bancuhan tepung jagung.
  5. 5.       Tutup api dan boleh masukkan garam dan gula.

BAHAN-BAHAN CEKODOK IKAN BILIS / COLEK MALAS YANG DIPERLUKAN IALAH : 

  • ü  Bawang merah–  3 ulas (slice)
  • ü  Ikan bilis – 1 genggam
  • ü  Tepung gandum – 1 ½ cawan
  • ü  Air – 1 cawan

CARA PENYEDIAAN:  

  1. 1.     Masukkan bawang merah, ikan bilis dan air ke dalam mangkuk tepung. Gaulkan bagi sekata dan tidak terlalu cair atau pekat.
  2. 2.       Panaskan kuali, kemudian goreng cucur ikan bilis tadi.
  3. 3.       Apabila cekodok dah masak, potong  cekodok kecik-kecik.

BAHAN-BAHAN PELENGKAP HIDANGAN YANG DIPERLUKAN IALAH : 

  • ü  Taugeh – 1 mangkuk
  • ü  Timun – I batang (dipotong panjang halus-halus)

CARA PENYEDIAAN: 

  1. 1.       Untuk melengkapkan cara makan colek ayam kita ni, kita satu kan ke semua bahan-bahan yang kita masak tadi seperti ayam dan cekodok, kemudian tambahkan taugeh, timun dan keropok keeping ke dalam mangkuk.
  2. 2.       Kemudian, tuangkan ke atasnya. Taraaa… dh siap colek ayam kita. Alhamdulillah. Boleh try 


Ulasan