Masa Penyediaan: 30 minit Jumlah Hidangan: Untuk 10-15 orang makan
Resepi Oleh: Madam Nour
Assalamualaikum semua yang disayangi..
Pada episod masakan kali ini MADAM nak tunjuk cara-cara untuk buat MURTABAK AYAM MEMANG MENJADI GITUU… In shaa Allah sedap...
Ikuti Langkah Madam (In Shaa Allah Berjaya) ;-)
BAHAN-BAHAN INTI MURTABAK:
- ü Kentang – 3 biji (dipotong dadu)
- ü Isi ayam – bahagian isi (di cincang)
- ü Bawang putih – 4 ulas (di potong dadu)
- ü Bawang besar – ½ labu (dipotong dadu)
- ü Bawang merah – 2 ulas (dipotong dadu)
- ü Telur -
- ü Garam – secukup rasa
- ü Gula – secukup rasa
- ü Cili giling – 2 sudu besar
- ü Serbuk kari – 1 senduk
BAHAN-BAHAN KUAH MURTABAK:
- ü Perisa ros – 1 sudu besar
- ü Gula – 4 sudu besar
- ü Cuka – 1-2 sudu besar
- ü Bawang merah – 2 ulas (slice)
- ü Air – 2 cawan
CARA PENYEDIAAN INTI MURTABAK:
- 1. Apabila kuali dah panas, masukkan bawang putih, bawang merah dan bwang besar.
- 2. Kemudian masukkan serbuk kari, goreng sehingga naik bau.
- 3. Kemudian masukkan cili giling.
- 4. Masukkan ayam dan kentang. Kemudian kacau bagi rata kesemuanya.
- 5. Masukkan air. Biarkan sehingga kentang empuk dan kuah makin kering.
- 6. Apabila dah masak. Tutup api, kemudian masukkan gula dan garam.
CARA PENYEDIAAN DOH MURTABAK
BAHAN-BAHAN YANG DIPERLUKAN IALAH :
- ü Tepung gandum – 4 cawan
- ü Margerin – 1 sudu besar
- ü Ovalatte – 1 sudu kecil
- ü Garam - secubit
- ü Air – 1 cawan
- ü Telur – 1 biji
- ü Margerin
CARA PENYEDIAAN:
- 1. Masukkan ke semua bahan, kemudian gaul sehingga sebati.
- 2. Make sure dah tak melekat kat tangan.
- 3. Kemudian, jadikan ia doh kecil - kecil. Dalam 80- 100 gram untuk setiap doh.
- 4. Kemudian, uli doh kecil-kecil itu sehingga permukaannya licin.
- 5. Dah siap uli semua, sapu kan dengan margerin.
CARA PENYEDIAAN KUAH MURTABAK:
- 1. Masukkan gula, cuka, perisa ros dan air. Kacau sehingga gula larut.
- 2. Kemudian masukkan bawang.
CARA PENYEDIAAN MURTABAK:
- 1. Tebar kulit murtabak sehingga lebar.
- 2. Kemudian, pecahkan telur sebiji ke dalam mangkuk, masukkan inti murtabak tadi.
- 3. Tuangkan ke atas kulit murtabak yang di tebar.
- 4. Bungkus dengan cantik.
- 5. Sementara itu, panaskan kuali leper, letak sedikit marjerin atau minyak.
- 6. Apabila dah panas, letak murtabak yang kita buat tadi.
- 7. Terbalikkan dengan perlahan supaya murtabak tak pecah.
- 8. Alhamdulillah, dah siap. Boleh makan dengan kuah cuka bawang atau kari atau kuah kacang dal.
Ulasan
Catat Ulasan