Masa Penyediaan: 20 minit Jumlah Hidangan: Untuk 5-6 orang makan
Resepi Oleh: Madam Nour
Assalamualaikum
semua yang disayangi..
Pada episod masakan kali ini MADAM nak tunjuk cara-cara untuk buat PENGAT
LABU PASTI SEDAP
MEMANG MENJADI GITUU… In shaa Allah sedap...
Ikuti Langkah Madam (In Shaa Allah Berjaya) ;-)
BAHAN-BAHAN YANG DIPERLUKAN IALAH
:
ü
Labu – ½ biji
ü
Daun pandan – 2 helai
ü
Gula Melaka -1 ½ ketul yg besar (di cairkan
& di tapis)
ü
Santan – 2 mangkuk
ü
Garam - secubit
CARA PENYEDIAAN:
- 1. Masukkan santan, labu yang yang di potong kecil-kecil dan daun pandan ke dalam periuk.
- 2. Apabila labu dah lembut dan masak, masukkan air gula Melaka.
- 3. Tutup api, kemudian masukkan garam.
TIPS:
·
Sentiasa
kacau bagi memastikan santan tidak berbuih dan pecah minyak.
· Garam di masukkan akhir sekali setelah api dah tutup ye. Ini bagus untuk kesihatan.
Ulasan
Catat Ulasan