PENGAT LABU DIY KASIH SAYANG PASTI SEDAP | DIY CRAFTS | DO IT YOURSELF

Masa Penyediaan: 20 minit         Jumlah Hidangan: Untuk 5-6 orang makan       

Resepi Oleh: Madam Nour


Assalamualaikum semua yang disayangi.. 


Pada episod masakan kali ini MADAM nak tunjuk cara-cara untuk buat  PENGAT LABU PASTI SEDAP MEMANG MENJADI GITUU… In shaa Allah sedap... 


Ikuti Langkah Madam (In Shaa Allah Berjaya) ;-) 


BAHAN-BAHAN YANG DIPERLUKAN IALAH : 

 

ü  Labu – ½ biji

ü  Daun pandan – 2 helai

ü  Gula Melaka -1 ½ ketul yg besar (di cairkan & di tapis)

ü  Santan – 2 mangkuk

ü  Garam - secubit

CARA PENYEDIAAN: 

 

  1. 1.    Masukkan santan, labu yang yang di potong kecil-kecil dan daun pandan ke dalam periuk.
  2. 2.    Apabila labu dah lembut dan masak, masukkan air gula Melaka.
  3. 3.    Tutup api, kemudian masukkan garam.

 

TIPS:

 

·         Sentiasa kacau bagi memastikan santan tidak berbuih dan pecah minyak.

·         Garam di masukkan akhir sekali setelah api dah tutup ye. Ini bagus untuk kesihatan. 


Ulasan