IKAN MERAH MASAK STEAM DIY SEDAP LAYAN HABIS HINGGA MENJILAT JARI | DIY ...

Masa Penyediaan: 20 minit         Jumlah Hidangan: Untuk 5 orang makan       

Resepi Oleh: Madam Nour


Assalamualaikum semua yang disayangi.. 


Pada episod masakan kali ini MADAM nak tunjuk cara-cara untuk buat 
IKAN MERAH MASAK STEAM MEMANG MENJADI GITUU … In shaa Allah sedap.. 


Ikuti Langkah Madam (In Shaa Allah Berjaya) ;-) 


BAHAN-BAHAN YANG DIPERLUKAN IALAH : 


  • ü  Ikan merah – 1 ekor
  • ü  *Saleri – 1 batang (di potong serong)
  • ü  *Bawang putih – 4 ulas (slice)
  • ü  *Bawang merah - 2 ulas (slice)
  • ü  *Serai -  1 batang (slice)
  • ü  *Bunga kantan – 1 batang (slice)
  • ü  *Bawang besar – ½ labu (slice)
  • ü  *Halia – sebesar ibu jari (julienne / potong panjang nipis)
  • ü  Tomato – 1 biji (potong wedges)
  • ü  Lada besar - (potong serong)
  • ü  Daun sup -  (potong kecil)
  • ü  Lemon – (potong nipis)
  • ü  Sos tiram – 1 sudu besar
  • ü  Asam keping – 2 keping
  • ü  Gula – secukup rasa
  • ü  Garam – secukup rasa
  • ü  Penambah perasa – secukup rasa


CARA PENYEDIAAN: 


  1. 1.       Masukkan ikan ke dalam kuali. Kemudian masukkan baha-bahan yang bertanda * ke dalam dan ke atas ikan.
  2. 2.       Kemudian masukkan air dan buka api.
  3. 3.       Kemudian masukkan sos tiram dan asam keping.
  4. 4.       Sementara menunggu ikan kita masak, boleh hias mangkuk kita dengan daun              salad.
  5. 5.       Apabila ikan dah mendidih, boleh check sama ada dah betul-betul masak atau              tak.
  6. 6.       Apabila dah masak, tutup api, kemudian masukkan gula, garam dan penambah            perasa.
  7. 7.       Alhamdulillah, dah siap, boleh lah masukkan ikan kita ke dalam mangkuk.
  8. 8.       Kemudian taburkan lada, tomato dan daun sup. Boleh letak lemon sekali juga.


TIPS:


·         Kalau nak warna kuah putih, Tak nak letakkan sos tiram pon boleh.

·         Perak asam limau banyak-banyak untuk bagi masam dan lagi uuuermmm.

·         Boleh try 



Ulasan