HATI AYAM MASAK KICAP DIY PEMBUKA SELERA | RESEPI HATI AYAM LAZAT | DIY ...

Masa Penyediaan: 15 minit         Jumlah Hidangan: Untuk 2 orang makan       

Resepi Oleh: Madam Nour


Assalamualaikum semua yang disayangi.. 


Pada episod masakan kali ini MADAM nak tunjuk cara-cara untuk buat 
HATI AYAM MASAK KICAP MEMANG MENJADI GITUU… In shaa Allah sedap.. 

Ikuti Langkah Madam (In Shaa Allah Berjaya) ;-) 


BAHAN-BAHAN YANG DIPERLUKAN IALAH : 


  • ü  Hati ayam – 1 mangkuk
  • ü  Serbuk kunyit – 3 sudu kecil
  • ü  Air – 1 cawan
  • ü  Kicap – secukup rasa
  • ü  Kicap mee - 2-3 sudu besar
  • ü  Gula – secukup rasa
  • ü  Penambah perasa – secukup rasa
  • ü  Lada besar – 1 biji (potong serong)
  • ü  Bawang besar – ½ labu (potong slice)


CARA PENYEDIAAN: 


  1. Masukkan serbuk kunyit ke dalam mangkuk yang berisi hati ayam. Gaulkan bagi rata.
  2. Kemudian, apabila kuali dah panas, masukkan hati ayam. Kacau seketika sehingga hati ayam berubah warna.
  3. Masukkan air,gula kicap mee dan kicap. Kacau seketika. Biarkan ia sehingga kering.
  4. Kemudian masukkan bawang besar dan lada. Kacau sehingga bawang sedikit layu.
  5. Masukkan penambah perasa sekiranya rasa x cukup ngam lagi. Alhamdulillah. Dah siap.

Ulasan