Masa Penyediaan: 20-30 minit Jumlah Hidangan: Untuk 2 orang makan
Resepi Oleh: Madam Nour
Assalamualaikum semua yang disayangi..
Pada episod masakan kali ini MADAM nak tunjuk cara-cara untuk buat AYAM PERCIK MERAH KLATE MEMANG MENJADI GITUU… In shaa Allah sedap...
Ikuti Langkah Madam (In Shaa Allah Berjaya) ;-)
BAHAN-BAHAN YANG DIPERLUKAN IALAH :
- ü Ayam – di potong empat
- ü Air bancuhan tepung jagung
- ü Cili giling – 2 sudu besar
- ü Santan – 1 mangkuk
- ü Asam keping – 1 keping
- ü Penambah perasa – secukup rasa
- ü Garam – secukup rasa
- ü Gula – secukup rasa
BAHAN - BAHAN KISAR UNTUK KUAH PERCIK:
- ü Bawang putih – 3 ulas
- ü Bawang merah – 3 ulas
- ü Halia - sebesar ibu jari
- ü Serai – 1 batang
BAHAN - BAHAN KISAR UNTUK AYAM:
- ü Bawang putih – 3 ulas
- ü Bawang merah – 3 ulas
- ü Halia - sebesar ibu jari
CARA PENYEDIAAN KUAH PERCIK:
- 1. Kisar dahulu bahan-bahan untuk perap ayam.
- 2. Kemudian tuang ke dalam mangkuk ayam. Perap seketika.
- 3. Kisar pula baha-bahan untuk buat kuah.
- 4. Apabila kuali dah panas, masukkan bahan kisar.
- 5. Kemudian masukkan cili giling. Kacau dan goreng sehingga berubah warna. Make sure cili masak dan pecah minyak.
- 6. Kemudian, masukkan santan, asam keeping dan air bancuhan tepung jagung.
- 7. Bilda kuah dah pekat, mendidih masak. Kemudian tutup api.
- 8. Setelah itu, masukkan garam, gula dan penambah perasa. Kemudian kacau lagi bagi semuanya sekata.
CARA PENYEDIAAN AYAM PERCIK:
- 1. Masukkan ayam yang diperap ke dalam microwave bagi melembutkan ayam.
- 2. Kemudian, tuangkan kuah percik ke atas ayam.
- 3. Ayam dah boleh di bakar. Madam bakar guna air fryer dengan menggunakan suhu 180 selama 15 minit.
- 4. Kemudian, terbalikkan ayam, tuang kuah lagi dan bakar sekali lagi dengan suhu yang sama selama 10 minit.
- 5. Apabila dah masak, masukkan ke dalam pinggan, kemudian tuang kuah percik ke atas ayam.
- 6. Alhamdulillah ayam percik merah kita dah siap. In shaa allah sedap J
TIPS:
- Minimum masa perapan adalah 3 jam. Lagi lama di perap lagi sedap sebab bahan perapan tu akan meresap ke dalam ayam.
Ulasan
Catat Ulasan