Masa Penyediaan: 5 minit Jumlah Hidangan: Untuk 1 orang
Resepi Oleh: Madam Nour
Assalamualaikum semua yang disayangi.
Pada episod masakan kali ini MADAM nak tunjuk cara-cara untuk buat AIR COKLAT MALT COKLAT CAIR SPECIAL MEMANG MENJADI GITUU… In shaa Allah sedap...
Ikuti Langkah Madam (In Shaa Allah Berjaya) ;-)
BAHAN-BAHAN YANG DIPERLUKAN IALAH:
- ü *Ais – 3 senduk
- ü *Air – ½ cawan
- ü *Sus Pekat – 2 sudu besar
- ü *Susu Cair – 4 sudu besar
- ü *Serbuk Coklat Malt – 4 sudu besar
- ü Coklat Cair/Ganache – 3-4 sudu besar
RESEPI COKLAT CAIR / Ganache:
- ü Mentega/ planta / margarine - 1 sudu besar
- ü Serbuk koko – 2 sudu besar
- ü Susu pekat – 4-5 sudu besar
- ü Air – 1/3 cawan
CARA PENYEDIAAN GANACHE:
- 1. Masukkan mentega ke dalam kuali panas.
- 2. Apabila dah cair, masukkan serbuk koko. Gaul bagi sekata.
- 3. Kemudian masukkan susu pekat, kacau lagi bagi sekata kesemua bahan.
- 4. Kemudian masukkan air. Pastikan ganache tak terlalu cair.
CARA PENYEDIAAN:
- 1. Masukkan semua bahan yang bertanda * ke dalam blender.
- 2. Kemudian, kisar kesemua nya sehingga pekat macam ais kepal ABC tu.
- 3. Masukkan ke dalam mug / gelas comel kita tu.
- 4. Kemudian, masukkan ganache/ coklat cair. Tara…dah siap.
TIPS:
- If tak nak minum terus, masukkan dalam freezer untuk pastikan rasa air tidak berubah..
- Selamat mencuba.. In Shaa Allah sedap ..
Ulasan
Catat Ulasan